-Ürünleriniz soğuk sıkım mıdır?
Evet, makinelerimizde zeytin hamuru karıştırma bölmesine verilen suyun sıcaklığı 26 derece olacak şekilde ayarlanmıştır.
–Zeytinyağı çeşitleri arasındaki fark nedir?
Erken hasat sızma, sızma ve birinci sınıfı olarak 3 çeşit natürel* zeytinyağımız bulunmaktadır. Erken hasat sızma Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılan yeşil zeytinlerden, sızma ve birinci sınıfı yağlar ise Ekim ayından sonra toplanan olgunlaşmaya başlamış zeytinlerden elde edilir. Sızma zeytinyağlardaki serbest asitlik oranı** en fazla binde 8, birinci zeytinyağındaki ise en fazla binde 20’dir. Yeşil zeytinlerden elde edilen zeytinyağı oranı olgunlaşmış zeytinlere göre bir miktar azdır ancak binde 3 olacak şekilde çok düşük bir serbest asitlik oranı elde edilebilmektedir.
*(mekanik sıkım dışında herhangi ısıl veya kimyasal işlem görmemiş)
**(zeytinyağında bozunmaya uğramış yağ asitleri oranı)
-Yemeklerde hangisini öneriyorsunuz?
Erken hasat yağları özellikle çiğ olarak tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Kahvaltı veya soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz, böylece soğuk sıkım ve taze zeytinlerden elde edilmiş zeytinyağındaki yararlı besin bileşenlerinin organik yapısı daha iyi korunmuş olur. Sıcak yemeklerde de kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur ancak daha ekonomik olması açısından sızma veya birinci çeşitlerini seçmeniz uygun olur. Damak zevkinizi de göz önünde bulundurmanızı öneririz; yeşil zeytinden elde edilen yağlar ve siyah zeytinden elde edilen yağlar arasında belirgin bir tat farklılığı vardır. Boğazda hafif acımsı bir tat tercih ediyorsanız erken hasat sızma, olgun hafif tatlımsı bir tat için ise sızma zeytinyağını seçebilirsiniz.